Boligmonteringsuddannelsen

Er du en vaskeægte handyman eller gør-det-selv-kvinde med sans for farver og design, som bare venter på at slippe kreativiteten løs?

På boligmonteringsuddannelsen lærer du at reparere og betrække møbler, at sy og opsætte gardiner eller at lave sæder og beklædning til forskellige transportmidler. Foruden at opnå grundlæggende viden om materialer og design, vil du også lære om produktudvikling, salg og service samt. Du vil desuden lære at betjene de maskiner og anvende de værktøjer, som er en del af produktionsprocessen.

Uddannelsen varighed varierer alt efter, hvilket speciale du vælger. Vælger du gardindekoratør afsluttes uddannelsen efter 3 år og 3 måneder, men vælger du autosadelmager eller møbelpolstrer afsluttes den efter 4 år og 6 måneder.

 

Forudsætninger

Som møbelpolstrer er det centralt at du:

  • Er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder
  • Har lyst til at arbejde med it, teknik, maskiner og materialer
  • Har sans for formgivning og design
  • Har fokus på kvalitet og detaljer
  • Kan arbejde omhyggeligt og præcist
  • Er indstillet på at arbejde på et værksted, i en produktionshal eller ude hos kunder

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsen består af et grundforløb og et hovedforløb. Grundforløbet er delt op i to dele – en 1. del og en 2. del, som begge varer 20 uger. Efter grundforløbet følger et hovedforløb, som veksler mellem praktik i en virksomhed og skoleophold.

Du vil på skolen modtage undervisning i blandt andet fagtegning, design, materialeforståelse og matematik. Du vil også komme til at prøve kræfter med fag som informationsteknologi, brandkrav, iværksætteri og innovation samt salg og service.

Du kan læse mere om en erhversuddannelses opbygning her.

 

Hvor læses uddannelsen?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Det efterfølgende hovedforløb kan tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del også udbyder hovedforløbet.

 

Specialer

Du har mulighed for at specialisere din uddannelse i tre retninger: Autosadelmager, møbelpolstrer eller gardindekoratør.

Autosadelmager

Med specialet som autosadelmager, vil du reparerer og producerer sæder og beklædninger til forskellige transportmidler som biler, busser og tog. Specialet kræver kendskab til materialer, holdbarhed og komfort.

Møbelpolstrer

Vælger du at specialisere dig som møbelpolstrer arbejder du med reparation og betrækning af møbler. Du vil også komme til at rådgive kunder om blandt andet det rigtige stofvalg og holdbarhed.

Gardindekoratør

Som gardindekoratør vil du arbejde med opmåling, fremstilling og tilpasning af gardiner.

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Alt efter hvilket speciale du vælger, kan du få job i branchespecifikke virksomheder. Som autosadelmager har du jobmuligheder i industrien og på bilværksteder. Vælger du at blive gardindekoratør, vil du have jobmuligheder i virksomheder indenfor gardinsalg og -montage. Som møbelpolstrer vil arbejdsmulighederne især være på værksteder inden for møbelpolstring, men der er også mulighed for job indenfor møbelindustrien.

Du har efter endt uddannelse op til flere muligheder for videreuddannelse. Du kan bruge Adgangskortet for at se hvilke uddannelser du har adgang til. Hvis du ikke opfylder alle adgangskravene til en uddannelse, har du mulighed for at tage enkelte fag eller niveauer ved supplering.

 

Hvad får en boligmonteringselev i løn?

Som boligmonteringselev vil du modtage løn under dit forløb. Du kan blive klogere på, hvad du kan få i løn her.

Din elevløn afhænger af, hvilken overenskomst der er aftalt mellem fagforening og arbejdsgivere. Husk at hold dig opdateret angående en ny overenskomstaftale, da det kan påvirke, hvad du modtager i elevløn. Har du spørgsmål angående din løn som elev, rådes du til at kontakte din fagforening, da de kan give de præcise svar.