Guld- og sølvsmedelærling

Har du en smykkedesigner gemt i maven, og drømmer du om at arbejde med de absolut fineste metaller?

Som guld- og sølvsmed kommer du til at arbejde med både guld, sølv og platin. Foruden at lære om de forskellige metaller, vil du også komme til at tegne, forme og lave genstande som for eksempel smykker, kander og fade.

Du vil komme til at rådgive kunder om valg af ædelmetal, form og design – det er derfor vigtigt, du hele tiden har fingeren på pulsen inden for branchen og følger med i de nyeste teknikker og tendenser.

 

Forudsætninger

Som guld-og sølvsmed er det centralt at du:

  • Er kreativ og har sans for formgivning og design
  • Har fokus på kvalitet og detaljer
  • Er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder
  • Kan arbejde omhyggeligt og præcist
  • Kan læse og forstå arbejdsbeskrivelser og arbejdstegninger
  • Er serviceminded og god til at vejlede og betjene kunder

 

Uddannelsens varighed

Uddannelsens længde afhænger af, hvilket speciale du vælger at uddanne dig indenfor. Den varer minimum 2 år og 6 måneder og maks 4 år og 6 måneder.

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsen består af et grundforløb af enten 20 eller 40 ugers varighed efterfulgt af et hovedforløb, der veksler mellem skoleophold og praktik i en virksomhed.

På skolen vil du blive undervist i fag som bearbejdning, illustration, formgivning og tegning samt iværksætteri og innovation. Foruden disse fag vil du modtage undervisning i dansk, engelsk, salg, kundeservice og vejledning.

Du kan læse mere om en erhversuddannelses opbygning her.

 

Hvor læses uddannelsen som guld- og sølvsmed?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Det efterfølgende hovedforløb kan tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan, at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del, også udbyder hovedforløbet.

 

Specialer

På guld- og sølvsmedeuddannelsen har du et væld af muligheder for at specialisere dig i netop den retning, du ønsker. Du har hele 6 specialiseringsmuligheder.

Butiksguldsmed (2 år 6 mdr.)

Drømmer du om at have din daglige gang i en smykkebutik, kan du afslutte uddannelsen på trin 1 som butiksguldsmed. Vælger du at gøre dette, vil du lære både at fremstille og reparere smykker og at betjene kunder i butikken.

Guldsmed (4 år 6 mdr.) og Ædelstensfatter (3 år 6 mdr.)

På disse specialiseringer er det primære fokus på selve håndværket – herunder design og formgivning af smykker i sølv, guld og platin. Du vil også lære om forskellige smykkesten som for eksempel diamanter, turkiser og rubiner. Uddannelsen som guldsmed varer i alt 4 år og 6 måneder, og uddannelsen som ædelstensfatter varer 3 år og 6 måneder.

Bestiksølvsmed (4 år 6 mdr.)

Vil du være bestiksølvsmed, kommer du til at lære, hvordan bestik fremstilles ved hjælp af smedning, og hvordan bestik og bestikdele monteres. Uddannelsen som bestiksølvsmed tager 4 år og 6 måneder.

Ciselør (4 år 6 mdr.)

Er du mere til at give sølvtøjet den sidste designmæssige finish for at få det helt perfekt? Så er specialet som ciselør muligvis et oplagt valg. Her lærer du at udsmykke metallet ved at hamre eller trykke mønstre og navne.

Korpussølvsmed (4 år 6 mdr.)

Som korpussølvsmed handler det som finish på metallet. Du lærer derfor blandt andet at overfladebehandle sølvvarer.

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Med en guld- og sølvsmedeuddannelse kan du blandt andet komme til at arbejde i virksomheder, der fremstiller smykker og andre metalgenstande. Mange ender også med at arbejde i enten engros- eller detailhandel.

Du har efter endt uddannelse mulighed for videreuddannelse. Du kan bruge Adgangskortet for at se hvilke uddannelser du har adgang til. Hvis du ikke opfylder alle adgangskravene til en uddannelse, har du mulighed for at tage enkelte fag eller niveauer ved supplering.

 

Hvad får en guld- og sølvsmedelærling i løn?

Du kan blive klogere på, hvad du kan få i løn som guld- og sølvsmedelærling her.

Din løn som elev afhænger af overenskomsten indenfor dit fag. Der kan blive indgået en ny overenskomstaftale, der kan ændre din lønsats som elev, så husk at holde dig opdateret.

Hvis du har spørgsmål angående elevløn, bør du kontakte fagforeningen, der kan give dig de præcise svar.