Grafisk teknikerelev

Hvis du drømmer om at have din daglige gang på trykkerier, aviser eller blade og vil arbejde med planlægning, kontrol og produktion af grafiske produkter, så er uddannelsen som grafisk tekniker måske noget for dig.

Udover planlægning og gennemførelse af grafiske opgaver, vil du lære at håndtere materialer og hjælpemidler samt at samarbejde med andre folk i branchen. Det er vigtigt, at du følger med i den teknologiske udvikling, da grafisk produktion er en kompliceret proces.

Uddannelsen som grafisk tekniker varer 4 år.

 

Forudsætninger

Som grafisk teknikker er det centralt, at du:

  • Er indstillet på at bruge it-værktøjer
  • Har normalt farvesyn
  • Har fokus på kvalitet og detaljer
  • Er god til at planlægge opgaver

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsen består af et grundforløb af 20 eller 40 ugers varighed samt et efterfølgende hovedforløb, der veksler mellem skole og praktik i en virksomhed.

På skolen vil du blandt andet blive undervist i:

  • Digital tryk og print
  • Grafisk teknologi
  • Informationsteknologi

Du skal også have fag som dansk engelsk, naturfag, brandbekæmpelse, service og førstehjælp.

Du kan læse mere om en erhvervsuddannelses opbygning her.

 

Hvor læses uddannelsen som grafisk tekniker?

Grundforløbet kan tages på alle erhvervsskoler i Danmark. Hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheder, kan tages på følgende skoler rundt i landet:

Jylland

Sjælland

Det efterfølgende hovedforløb kan tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan, at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del, også udbyder hovedforløbet.

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Som grafisk tekniker kan du blandt andet få job på trykkerier, blade og aviser og i papirindustrien.

Som færdiguddannet har du mulighed for at videreuddanne dig, hvis det er det, du ønsker. Du kan bruge Adgangskortet for at se hvilke uddannelser du har adgang til. Hvis du ikke opfylder alle adgangskravene til en uddannelse, har du mulighed for at tage enkelte fag eller niveauer ved supplering.

 

Hvad får en grafisk teknikerelev i løn?

Som elev vil du modtage løn under dit forløb. Du kan se, hvad en grafisk teknikerelev får i løn ved at finde den overenskomst dit fag hører under her.

Overenskomsten, der er en aftale mellem arbejdsgivere og fagforening, bestemmer, hvad du kan få i løn som elev. Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret, da ændringer, såsom nye overenskomstaftaler, kan påvirke din elevløn.

Du kan kontakte fagforeningen vedrørende spørgsmål omkring elevløn, da de vil kunne give dig de præcise svar.