Teater-, udstillings- og eventtekniker

Drømmer du om at arbejde bag scenen til store begivenheder?

På uddannelsen som teater-, udstillings- og eventtekniker lærer du at forberede forskellige typer af produktioner og events som teaterforestillinger, koncerter, udstillinger m.m. Du lærer om sceneteknik og at opsætte og nedtage udstyr, der bruges til de forskellige begivenheder. Du lærer også at lave dekorationer og teknikken bag både lys og lyd.

Uddannelsen som teater-, udstillings- og eventtekniker varer mellem 2,5 år og 4,5 år. Dette afhænger af, hvilket speciale du vælger at afslutte uddannelsen med.

 

Forudsætninger

Som teater – udstilling – og eventtekniker er det centralt, at du:

  • Har lyst til at arbejde med it og teknik
  • Har lyst til at arbejde med traditionelt håndværk
  • Har god fysik og kan arbejde i højder
  • Har god hørelse
  • Ikke er farveblind
  • Er indstillet på at have skiftende arbejdspladser
  • Er indstillet på skiftende arbejdstider og i nogle tilfælde aften-, nat- og weekendarbejde
  • Kan arbejde både selvstændigt og sammen med andre
  • Er god til fremmedsprog
  • Kan overholder tidsplaner
  • Er serviceminded – også når der er travlt

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsen består af et grundforløb af 20 eller 40 ugers varighed samt et efterfølgende hovedforløb, der veksler mellem skole og praktik i en virksomhed.

På skolen vil du blandt andet blive undervist i:

  • Lyd-, lys- og produktionsteknik
  • AV-teknik
  • Fremstilling af kulisser og rekvisitter

Du vil også få fag som engelsk, kommunikation og samarbejde, gaffeltruck og lagerstyring samt el og elektronik.

Du kan blive klogere på en erhversuddannelses opbygning her.

 

Hvor læses uddannelsen som teater-, udstillings- og eventtekniker?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Jylland

Sjælland

Det efterfølgende hovedforløb kan ligeledes tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan, at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del, også udbyder hovedforløbet.

 

Specialer

Du kan afslutte uddannelsen som teater-, event- og AV-teknisk produktionsassistent (trin 1) eller med speciale som teatertekniker, AV-tekniker, eventtekniker i illuminationsteknik eller eventtekniker i audioteknik (trin 2).

Teater-, event- og AV-teknisk produktionsassistent

På dette speciale lærer du om opstilling og nedtagning af lyd og lys. Du lærer også at optage og lave redigeringer af AV-produktioner og at afvikle forskellige events.

Teatertekniker

Her er der fokus på det mere professionelle aspekt af lys og lyd og andre former for sceneteknik. Foruden dette lærer du at lave rekvisitter, dekorationer og at betjene 3D-systemer til animation.

AV-tekniker

Som AV-tekniker lærer du at installere lyd-, lys- og videoteknisk udsyr, herunder programmering af it-værktøjer for AV-installationer.

Eventtekniker

På dette speciale lærer du at arbejde som tekniker på store events med fokus på avanceret lysudstyr (illuminationsteknik). Vælger du at specialisere dig som eventtekniker i audioteknik, lærer du at arbejde som tekniker på store events med fokus på avanceret lydudstyr (audioteknik).

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Som færdiguddannet kan du blandt andet få job på museer eller teatre. Men du kan også få job i forbindelse med mere midlertidige arrangementer som for eksempel koncerter, festivaler og udstillingsmesser. Hvilken branche du kommer til at arbejde indenfor, kommer an på det speciale du vælger.

Efter uddannelsen har du mulighed for at videreuddanne dig. Du kan bruge Adgangskortet for at se hvilke uddannelser du har adgang til. Hvis du ikke opfylder alle adgangskravene til en uddannelse, har du mulighed for at tage enkelte fag eller niveauer ved supplering.

 

Hvad får en teatertekniker i løn?

Som elev modtager du løn under dit forløb. Tjek hvad en teatertekniker får i løn her.

Din elevløn bestemmes af overenskomsten, der aftalt mellem arbejdsgivere og fagforening indenfor faget. Af den grund er det vigtigt at holde sig opdateret omkring nye overenskomstaftaler, da det kan påvirke, hvad du får i elevløn.

Har du spørgsmål angående elevløn, kan du kontakte fagforeningen, som kan give de præcise svar.