Bagerelev og konditorelev

Er du praktisk, perfektionistisk og kreativ? Så står du måske inde med de helt rigtige ingredienser til opskriften på at blive bager.

Som bager og konditor skal hænderne være godt skruet på, da æltning, formgivning og udrulning bliver en daglig rutine i produktionen af det perfekte bagværk.

Forudsætninger

Som bager og konditor er det vigtigt, at du er:

  • Serviceminded
  • Har sans for formgivning
  • Forberedt på at skulle møde tidligt ind. De fleste begynder ofte sit arbejde om natten eller tidligt morgen.
  • Forberedt på weekendarbejde

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsen som bager eller konditor varer mellem 3 år og 4 år og 6 måneder alt efter, hvilket speciale du vælger. Tager du uddannelsen med et eux-forløb varer den 4 år og 6 måneder. Du kan læse mere om at tage en erhvervsuddannelse med et eux-forløb ved at klikke på knappen.

 

Læs mere

 

Uddannelsen som bager eller konditor består af et grundforløb af 20 eller 40 ugers varighed samt et efterfølgende hovedforløb, der veksler mellem skole og praktik i en virksomhed. I praktikken oplæres du i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Praktikken foregår på en arbejdsplads. Der er ikke mulighed for at komme i skolepraktik.

På bager- og konditoruddannelsen opnår du en grundlæggende viden om bagning og fremstilling af kager og desserter. Foruden det håndværksmæssige aspekt, vil du også lære om betjening af kunder, beregning af indkøb og salg. Du vil på uddannelsen derfor blive undervist i fag som blandt andet:

  • Brødproduktion
  • Dessertproduktion
  • Flødekager og lagkager,
  • Rullede deje
  • Rørte kager
  • Piskede masser.
  • Egenkontrol
  • Arbejdspladsvurdering
  • Varekendskab
  • Salg og service

Du kan læse mere om en erhversuddannelses opbygning her.

 

Hvor læses uddannelsen som bager og konditor?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Hvis du allerede ved grundforløbets start ved, hvilken uddannelse du sigter mod, er det en fordel at vælge en skole med en fagretning, der leder mod den ønskede uddannelse.

Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Jylland

Fyn

Sjælland

Skolerne, der udbyder grundforløbets 2. del, udbyder ofte også uddannelsens hovedforløb, men ikke altid. Tjek skolens hjemmeside.

 

Specialer

Bagværker (3 år – trin 1)

På denne specialisering lærer du at fremstille de mest almindelige og traditionelle former for brød og bagværk. Du vil også blive oplært i at assistere ved arbejdet med rullede deje. Dette speciale hører under trin 1 og tager 3 år.

Når du har færdiggjort trin 1 har du mulighed for yderligere specialisering på halvandet år som enten bager eller konditor (trin 1 + 2).

Bager (4 år 6 mdr. – trin 1 + 2)

Vælger du at specialisere dig som bager, vil fokus være på viden om råvarer, dejproduktion og brødfremstilling. Derudover vil du modtage undervisning i kageproduktion og rullede deje.

Konditor (4 år mdr. – trin 1 + 2)

Udover at lære om desserter, is og marcipan, vil du også lære at fremstille dekorationer og figurer i bagværk og konditori.

 

Bager- og konditoruddannelsen med eux

Du kan vælge at tage din bager- og konditoruddannelsen med et eux-forløb og dermed få en erhvervsfaglig studentereksamen.

Der er dog en række krav, du skal opfylde for at kunne fortsætte på hovedforløbet efter endt grundforløb. På grundforløbet skal du have gennemført følgende fag:

  • Grundforløbets 1. del: Dansk C, engelsk C og samfundsfag C
  • Grundforløbets 2. del: Matematik C, kemi C og fysik C.

Under hele din uddannelse skal du gennemføre følgende fag på gymnasialt niveau:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Samfundsfag C
  • Matematik B
  • Fysik B
  • Kemi B
  • Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed.

Du kan læse mere om et eux-forløb her.

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Din arbejdsplads kan variere afhængig af, hvilken specialisering du har valgt. Som bager vil din arbejdsplads ofte blive indenfor traditionelle bagerier, supermarkeder og indenfor fødevareindustrien, som brød- og kagefabrikker. En del vælger også at blive selvstændige. Der ligeså mulighed for at få job indenfor restauranter og hoteller. Som konditor vil din arbejdplads oftere blive konditorier, bagerier i supermarkeder og restauranter.

Uanset hvilken specialisering, du vælger, kan du komme til at arbejde med enten håndværksproduktion eller industriel produktion. Du kan altså få job i alt fra små bagerbutikker til store kage- og brødfabrikker.

Har du færdiggjort enten bager- eller konditoruddannelsen (trin 1 + 2), har du mulighed for at uddanne dig yderligere. Du kan derfor vælge at søge om optagelse på følgende erhvervsakademiuddannelser: Procesteknolog og Serviceøkonom. Du har også mulighed for at søge ind på professionsbacheloren i Ernæring og sundhed, såfremt du opfylder specifikke adgangskrav for denne uddannelse.

 

Hvad får en bager- og konditorelev i løn?

Som bager- og konditorelev vil du modtage løn under dit forløb. Lønnen kan du blive klogere på ved at klikke på linket herunder.

Lønforhold

Din elevløn er bestemt af overenskomsten, der er en aftale mellem arbejdsgivere og fagforening indenfor faget. Det er vigtigt at holde sig opdateret på området i tilfælde af, at det kommer nye overenskomstaftaler, som kan påvirke din løn.

Har du spørgsmål angående elevløn, bedes du kontakte fagforeningen, da de kan give dig de præcise svar.