Ernæringsassistentelev

Drømmer du om at fremstille god og sund mad, som andre mennesker kan nyde godt af?

Uddannelsen er for dig, der går op i sundhed og gerne vil være med til at forbedre trivslen hos børn og voksne. På uddannelsen lærer du at lave god og sund mad i store køkkener, hvor både råvarer og tilberedning af maden vil være i fokus. Foruden fremstilling af sund mad, vil du også lære om indkøb og økonomi samt at planlægge arbejdet i et stort køkken.

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsens varighed afhænger af, hvilket trin du vælger at afslutte den på. Afslutter du på trin 1 som ernæringshjælper varer uddannelsen 2 år, og fortsætter du på trin 2, varer den 3 år 7 måneder.

Du har også mulighed for at tage uddannelsen med et eux-forløb, så vil den i alt tage 4 år og 2 måneder.Uddannelsen som ernæringsassistent består af et grundforløb af 20 eller 40 ugers varighed samt et efterfølgende hovedforløb, der veksler mellem skole og praktik i en virksomhed.

På skolen vil du blandt andet blive undervist i:

 • Fødevarer
 • Ernæring
 • Kost og hygiejne
 • Produktion og kvalitet

Du vil også få fag som engelsk, samfundsfag.

Du kan læse mere om at tage en erhversuddannelse med et eux-forløb ved at klikke på knappen.

Læs mere

Hvor læses uddannelsen som ernæringsassistent?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Hvis du allerede ved grundforløbets start ved, hvilken uddannelse du sigter mod, er det en fordel at vælge en skole med en fagretning, der leder mod den ønskede uddannelse.

Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Jylland

Fyn

Sjælland

Det efterfølgende hovedforløb kan tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan, at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del, også udbyder hovedforløbet.

Specialer

Ernæringshjælper (2 år – trin 1)

På dette speciale vil du lære om de grundlæggende funktioner i et storkøkken.

Ernæringsassistent (3 år 7 mdr. – trin 1 + 2)

På dette speciale vil du lære at udvikle nye produktionsmetoder. Du vil også lære at stå for kontrollen og hygiejnen i et køkken.

 

Ernæringsassistentuddannelsen med eux

Du kan vælge at tage din bager- og konditoruddannelsen med et eux-forløb og dermed få en erhvervsfaglig studentereksamen.

Der er dog en række krav, du skal opfylde for at kunne fortsætte på hovedforløbet efter endt grundforløb. På grundforløbet skal du have gennemført følgende fag:

 • Grundforløbets 1. del: Dansk C, engelsk C og samfundsfag C.
 • Grundforløbets 2. del: Matematik C, kemi C og fysik C.

I løbet af hele din uddannelse skal du gennemføre følgende fag på gymnasialt niveau:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Samfundsfag C
 • Matematik B
 • Fysik B
 • Kemi B
 • Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed.

Du kan læse mere om et eux-forløb her.

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Ernæringsassistenters arbejdsplads er storkøkkener og de kan derfor være beskæftiget indenfor en lang række forskellige områder, såsom plejehjem, hospitaler, restauranter og daginstitutioner. Derudover er der også mulighed for at arbejde i fødevarebutikker og gymnasier og erhvervsfaglige skoler eller virksomheder, der har deres egen kantine.

Afslutter du uddannelsen på trin 2, har du flere muligheder for at videreuddanne dig. Du kan blandt andet søge ind på erhvervsakademiuddannelsen som Procesteknolog og professionsbacheloruddannelserne Ernæring og Sundhed og Global Nutrition and Health.

Bemærk at begge professionsbachelorer har specifikke adgangskrav.

 

Hvad får en ernæringsassistentelev i løn?

Bliv kogere på lønsatserne ved at klikke dig ind på vores side om lønforholdene for elever og lærlinge.

Lønforhold