Ernæringsassistentelev

Vil du være sammensætningens mester, når det gælder sundt mad, som skal være nærende og vitaminrigt ned til det mindste gram?

Som ernæringsassistent bliver du sundhedens vogter, der kender den perfekte tredeling af kulhydrater, fedt og protein i et måltid, så det både bliver en sund og appetitvækkende oplevelse. Dermed kan du, som ernæringsassist, være med til at forebedre sundheden hos alt fra børn til voksne. Udover at udvælge de bedste råvare og den rigtige tilberedning, er indkøb, økonomi og planlægning også en central del af at arbejde i et stort køkken.

 

Forudsætninger

Som ernæringsassitent er det vigtigt, at du:

 • Har sans for hygiejne
 • Kan bevare overblikket
 • Interesse for mad og sundhed

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Uddannelsens varighed afhænger af, hvilket trin du vælger at afslutte den på. Afslutter du på trin 1 som ernæringshjælper varer uddannelsen 2 år, og fortsætter du på trin 2, varer den 3 år 7 måneder.

Du har også mulighed for at tage uddannelsen med et eux-forløb, så vil den i alt tage 4 år og 2 måneder.Uddannelsen som ernæringsassistent består af et grundforløb af 20 eller 40 ugers varighed samt et efterfølgende hovedforløb, der veksler mellem skole og praktik i en virksomhed.

På skolen vil du blandt andet blive undervist i:

 • Fødevarer
 • Ernæring
 • Kost og hygiejne
 • Produktion og kvalitet

Du vil også få fag som engelsk, samfundsfag.

Du kan læse mere om at tage en erhversuddannelse med et eux-forløb ved at klikke på knappen.

Læs mere

Hvor læses uddannelsen som ernæringsassistent?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Hvis du allerede ved grundforløbets start ved, hvilken uddannelse du sigter mod, er det en fordel at vælge en skole med en fagretning, der leder mod den ønskede uddannelse.

Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Jylland

Fyn

Sjælland

Det efterfølgende hovedforløb kan tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan, at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del, også udbyder hovedforløbet.

Specialer

Ernæringshjælper (2 år – trin 1)

På dette speciale vil du lære om de grundlæggende funktioner i et storkøkken.

Ernæringsassistent (3 år 7 mdr. – trin 1 + 2)

På dette speciale vil du lære at udvikle nye produktionsmetoder. Du vil også lære at stå for kontrollen og hygiejnen i et køkken.

 

Ernæringsassistentuddannelsen med eux

Du kan vælge at tage din bager- og konditoruddannelsen med et eux-forløb og dermed få en erhvervsfaglig studentereksamen.

Der er dog en række krav, du skal opfylde for at kunne fortsætte på hovedforløbet efter endt grundforløb. På grundforløbet skal du have gennemført følgende fag:

 • Grundforløbets 1. del: Dansk C, engelsk C og samfundsfag C.
 • Grundforløbets 2. del: Matematik C, kemi C og fysik C.

I løbet af hele din uddannelse skal du gennemføre følgende fag på gymnasialt niveau:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Samfundsfag C
 • Matematik B
 • Fysik B
 • Kemi B
 • Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed.

Du kan læse mere om et eux-forløb her.

 

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Ernæringsassistenters arbejdsplads er storkøkkener og de kan derfor være beskæftiget indenfor en lang række forskellige områder, såsom plejehjem, hospitaler, restauranter og daginstitutioner. Derudover er der også mulighed for at arbejde i fødevarebutikker og gymnasier og erhvervsfaglige skoler eller virksomheder, der har deres egen kantine.

Afslutter du uddannelsen på trin 2, har du flere muligheder for at videreuddanne dig. Du kan blandt andet søge ind på erhvervsakademiuddannelsen som Procesteknolog og professionsbacheloruddannelserne Ernæring og Sundhed og Global Nutrition and Health.

Bemærk at begge professionsbachelorer har specifikke adgangskrav.

 

Hvad får en ernæringsassistentelev i løn?

Som elever modtager man løn under sit forløb. Du kan blive klogere på, hvad en ernæringsassistent får i løn ved at klikke på linket herunder.

Lønforhold

Din elevløn er bestemt af overenskomsten, der er en aftale mellem arbejdsgivere og fagforening indenfor faget. Det er vigtigt at holde sig opdateret på området i tilfælde af, at det kommer nye overenskomstaftaler, som kan påvirke din løn.

Har du spørgsmål, der omhandler elevløn, kan du kontakte fagforeningen, som kan give dig de præcise svar.