Kosmetikerelev

Drømmer du om en karriere, hvor du skal vejlede og rådgive andre om skønhedspleje og kosmetik?

Som kosmetiker vil du opnå indsigt i de mange forskellige teknikker inden for skønhed, samt hvilke produkter der anvendes ved skønhedspleje. Du lærer også at rådgive kunder om, hvilke behandlinger der passer bedst til dem. Det er derfor vigtigt, at du formår at yde kundeservice på topniveau. Du vil også lære om forskellige skønhedsprodukter – herunder indhold og anvendelse. Du vil også få viden om kost og ernæring, lakering af negle, og hvordan man kan fjerne rynker, ar og uønsket hårvækst.

 

Forudsætninger

Som kosmetiker er det vigtigt, at du:

 • Er klar på at skulle vejlede og betjene kunder
 • Er serviceminded
 • Er forberedt på at skulle have tæt fysisk kontakt til andre

 

Uddannelsens opbygning og undervisning

Tager du uddannelsen som en ordinær erhversuddannelse varer den mellem 2 og 3 år. Dette afhænger af, hvilket speciale du vælger. Tager du den med et eux-forløb varer den 4 år og 1 måned.

Du kan læse mere om at tage en erhvervsuddannelse med et eux-forløb ved at klikke nedenfor.

Læs mere

Uddannelsen som kosmetiker består af et grundforløb af 20 eller 40 ugers varighed samt et efterfølgende hovedforløb, der veksler mellem skole og praktik i en virksomhed.

Under dine skoleforløb vil du blandt andet blive undervist i:

 • Hud- og skønhedspleje
 • Anatomi/fysiologi
 • Ernæring
 • Kemi.

Du kan læse mere om en erhvervsuddannelses opbygning her.

 

Hvor læses uddannelsen som kosmetiker?

Grundforløbets første del kan tages på alle landets erhvervsskoler. Hvis du allerede ved grundforløbets start ved, hvilken uddannelse du sigter mod, er det en fordel at vælge en skole med en fagretning, der leder mod den ønskede uddannelse. Anden del af grundforløbet kan tages på følgende skoler rundt om i landet:

Sjælland

Fyn

Jylland

Det efterfølgende hovedforløb kan tages på udvalgte skoler rundt om i landet – oftest forholder det sig dog sådan, at de skoler, der udbyder grundforløbets anden del, også udbyder hovedforløbet.

Specialer

Kosmetikerassistent (2 år – trin 1)

På dette speciale lærer du at udføre forskellige former for både krops- og ansigtsbehandlinger – herunder manicure, pedicure og massage. Du vil også lære, hvordan man fjerner uønsket hårvækst, farver bryn og vipper samt hvordan man lægger makeup

Hud- og skønhedsplejer (4 år – trin 1 + 2)

Vælger du at specialisere dig som hud- og skønhedsplejer vil du lære om mere vancerede former for behandlinger. Du vil også modtage undervisning i salg og service.

Spa- og wellnessbehandler (4 år)

Her lærer du også om mere avancerede behandlinger bare inden for spa- og wellness og om salg og service.

 

Kosmetikeruddannelsen med eux

Du kan vælge at tage din kosmetikeruddannelse med et eux-forløb og dermed få en erhvervsfaglig studentereksamen.

Der er dog en række krav, du skal opfylde for at kunne fortsætte på hovedforløbet efter endt grundforløb. På grundforløbet skal du have gennemført følgende fag:

 • Grundforløbets 1. del: Dansk C, engelsk C og samfundsfag C.
 • Grundforløbets 2. del: Matematik C, design C og afsætning C.

Gennem hele din uddannelse skal du gennemføre følgende fag på gymnasialt niveau:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Samfundsfag C
 • Erhervsøkonomi C
 • Design B
 • Afsætning B
 • Kemi C
 • Psykologi B

Læse mere om at tage en erhvervsuddannelse med eux her.

Karrieremuligheder og videreuddannelse

Som færdiguddannet kosmetiker kan du blandt andet få arbejde i skønhedssaloner, parfumerier og kosmetikerfirmaer. Du kan også finde job i underholdningsbranchen ved teatre og tv-stationer, hvor der skal lægges makeup.

Du kan efter endt uddannelse søge ind på en erhvervsakademiuddannelse efter eget valg, såfremt du opfylder de specifikke krav.

Vælger du at tage uddannelsen med et eux-forløb, har du samme videreuddannelsesmuligheder som dem med en gymnasial eksamen.

 

Hvad får en kosmetikerelev i løn?

Som elev modtager du løn under dit forløb. Du kan blive klogere på, hvad en kosmetikerelev får i løn ved klikke på herunder og åbne fagets overenskomst.

Lønforhold

Din elevløn er bestemt af overenskomsten, der er en aftale mellem arbejdsgivere og fagforening indenfor faget. Det er vigtigt at holde sig opdateret på området i tilfælde af, at nye overenskomstaftaler bliver, hvilket kan påvirke din løn.

Har du spørgsmål angående elevløn, kan du kontakte fagforeningen, der kan give dig de præcise svar på området.