Hvad er en a-kasse?

Kort sagt er en a-kasse en forsikring mod arbejdsløshed. Du betaler hver måned et kontingent, hvilket herefter giver dig ret til at modtage dagpenge, såfremt du måtte blive arbejdsløs.

Hvorfor skal jeg være medlem af en a-kasse?

Som medlem af en a-kasse har du som sagt ret til dagpenge. Er du ikke medlem, har du kun ret til den kommunale kontanthjælp, hvilket som udgangspunkt er væsentligt lavere.

Derudover har a-kassen til formål at få dig tilbage på arbejdsmarkedet, hvis du skulle være så uheldig at stå uden arbejde. I den situation kan a-kassen blandt andet hjælpe med vejledende samtaler, hvor de rådgiver dig til, hvor dit næste job kunne være samt klæde dig på til, hvordan du gør dig attraktiv i en arbejdsgivers øjne.

A-kassen har samtidig ansvaret for at indberette din sag til det lokale jobcenter med henblik på at få dig i gang med aktiveringen.

Derfor står du altså ofte stærkere i kampen om det rigtige job med den rette a-kasse i ryggen.

Hvad koster en a-kasse?

Prisen på et medlemskab betales altid i form af et månedligt gebyr, og dette gebyr skifter fra a-kasse til a-kasse. Du kan med fordel sammenligne prisen på forskellige a-kasser på Samlino.dk.

Det er rent faktisk ikke a-kassen, men staten der betaler dagpenge. A-kassen står blot for administrationen af dagpengene. Der vil derfor ikke være forskel på det udbetalte beløb afhængigt af, hvilken a-kasse du vælger.

De fleste a-kasser tilbyder gratis medlemskab under uddannelse, hvilket betyder, at du kan melde dig ind under din elevperiode og først indbetale til a-kassen den dag, hvor du står med eksamenspapiret i hånden. Det betyder samtidig, at du kan være berettiget til dagpenge fra den dag, du dimitterer.

Det er en god idé at melde sig ind i a-kassen senest 1 år inden, du er færdig, da dette kræves, for at du kan modtage dagpenge lige så snart, du er færdiguddannet.

Hvornår er jeg berettiget til dagpenge?

Som nyuddannet er du som udgangspunkt berettiget til at modtage dagpenge, når du opfylder disse 2 kategorier.

  1. Du skal have været medlem af en a-kasse i minimum 1 år, før du kan modtage dagpenge. Det er derfor vigtigt, at du melder dig ind, mens tid er!
  2. Du skal stille dig til rådighed for jobmarkedet. Det vil blandt andet sige, at du skal:
  • Registreres som jobsøgende hos dit lokale jobcenter
  • Oprette en bruger på Jobnet med et opdateret CV
  • Aktivt søge arbejde (nogle a-kasser stiller et specifikt krav til antallet af ansøgninger du skal sende for at opfylde aktivitetskravet).
  • Være bosiddende i Danmark. (Det er dog muligt at være arbejdssøgende i 3 måneder i udlandet, forudsat det er i et EU-land eller Norge, Island, Schweiz eller Lichtenstein, som alle er medlem af (EØS-samarbejdet).

Hvor meget kan jeg få i dagpenge?

*Bemærk at nedenstående tal kan være forældet. Tjek med din fagforening for de opdaterede satser.

Den store fordel ved at få dagpenge er naturligvis, at du får udbetalt et betydeligt højere beløb, end hvis du blot får kontanthjælp.

Pr. 2019 får en fuldtidsforsikret, dimitteret studerende (ikke-forsørger) udbetalt 13.489 kr. pr. måned. Det er en pæn slat mere, end hvad en kontanthjælpsmodtager kan indkassere.
En kontanthjælpsmodtager under 30 år vil i samme situation stå til at modtage 7.363 kr. pr. måned, hvilket altså er en forskel på 6.126 kr. pr. måned.

Det er derfor særdeles fordelagtigt at være tilknyttet en a-kasse, hvis du efter sidste eksamen skulle stå uden job, eller du senere hen måtte stå udenfor arbejdsmarkedet.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Du har måske allerede gjort dig overvejelser om, hvilken a-kasse der passer bedst til dig og din karriere. Mange vælger blot den a-kasse, der følger med den fagforening, som dækker den branche, de arbejder i. Men det er ikke nødvendigt at samle det hele hos én udbyder – det er muligt at holde a-kasse og fagforening adskilt.

Forskellen mellem røde og gule fagforeninger, som du måske har hørt om, gør sig ikke gældende, når du vælger a-kasse. Forskellen er kun repræsenteret i valget af fagforening.

Der er pr. januar 2019 25 statsanerkendte a-kasser, som du frit kan vælge mellem efter pris og personlig holdning.