Forsikringer

Det er aldrig nemt at føle sig sikker, for selvom man passer på, er der altid en chance for, at der sker skader eller tyveri. Det er derfor, vi har forsikringer. Når uheldet er ude, vil de være der til at hjælpe dig finansielt. Man får selvfølgeligt ikke sine ting tilbage, men du kan sikre dig, at når uheldet er ude, står du ikke tilbage med ingenting. Forsikringer er ikke nødvendige, men de er fornuftige at have. Står du i den situation, at du ikke ved, hvilken type du skal vælge, så læs med her.

 

Vær bevidst om hvilke forsikringer du ønsker

Da der findes mange forskellige forsikringer, er det første, du skal beslutte dig for, hvilke forsikringer du gerne vil have. Hvis man deler det op, kan man sige, at der findes to forskellige kategorier: forsikring af materielle værdier og forsikring af dig selv. Ved den første kategori skal man være opmærksom på balancen mellem selvrisikoens størrelse og den årlige pris for forsikringen. En lav pris, vil oftest resultere i en høj selvrisiko og omvendt. Ved den anden kategori handler det ikke om at forsikre værdien af ting du ejer nu, men at forsikre den potentielle værdi, som du eller andre har. Hvis du en dag bliver skadet, invalideret eller er skyld i, at andre bliver det, er det disse forsikringer, der træder til og udbetaler et erstatningsbeløb.

 

Hvad kan jeg forsikre mig imod?

Det er ikke alt, man kan forsikre sig imod, men en god tommelfingerregel er, at du kun kan forsikre dig mod uventede ting. Du kan for eksempel ikke forsikre dig imod, at dine sko bliver slidt, når du går med dem eller forsikre dig imod, at dit hus forfalder, fordi du ikke vedligeholder det. Disse ting er nemlig noget, du kan forvente eller modvirke. Hvis du er i tvivl, om du kan forsikre en specifik ting, kan du altid henvende dig til et forsikringsselskab. Den første del af dit liv er det dog smartest at lægge vægt på at få forsikringer, der forsikrer dig selv og de ting, der er vigtigst for dig. Dette betyder som regel, at du skal have en indboforsikring, en ansvarsforsikring og en forsikring mod tab af erhvervsevne.

 

Undersøg priserne og hvad de dækker over

Det er dog ikke alle forsikringer, der koster det samme, og selvom det er den samme slags forsikring, er det heller ikke sikkert, at de dækker det samme. En god idé er at lave et pristjek over de fem billigste forsikringsselskaber og derefter undersøge, hvad deres forsikringer dækker over. Ofte er billige forsikringsselskaber billigere, fordi der er nogle ting, de ikke dækker over. Husk derfor at sikre dig, at du har en forsikring, der passer til dine behov. Det er også en god idé at undersøge, hvad folk siger om forsikringsselskabet på nettet, da de kan have dårlig kundeservice, lange behandlingstider osv.

Få et tilbud

Efter du har udvalgt kandidaterne, er der bare tilbage at handle om priserne. Beskriv hvad du har af forsikringsbehov til de forskellige forsikringsselskaber og bed om et tilbud. Når du modtager tilbuddene kan du så vælge, hvilket tilbud du foretrækker, og hvis du ikke er interesseret i det billigste tilbud, kan du spørge nogle af de andre forsikringsselskaber, om de vil underbyde eller matche det billigste tilbud.

 

Arbejdsskadesikring

Kommer du til skade under din uddannelse, hvad end det er i dit skoleforløb eller praktikforløb, har du ret til at søge erstatning via den pågældende institution.

Som elev er du dækket af arbejdsskadesikring, hvis:

  • Du er elev på en erhvervsuddannelse og modtager løn under skoleophold, der er omfattet af en uddannelsesaftale.
  • Du er under skoleophold eller skolepraktik, som ikke er omfattet af en uddannelsesaftale, såfremt skaden skyldes undervisning eller arbejdslignende forhold.

Du kan blive klogere på de forskellige lovhenvisninger her.