Lønforhold

Når du tager en erhvervsuddannelse, vil du normalt modtage løn under hele uddannelsen – dette gælder både, når du er på skole, og når du er i praktik i en virksomhed.

På grundforløbet vil du normalt modtage SU under forudsætning af, at du er fyldt 18 år. Har du en uddannelsesaftale med en virksomhed, inden du påbegynder grundforløbet, kan du få elevløn herpå. Under hele hovedforløbet vil du modtage elevløn, hvis du har en elev- eller læreplads. Er du i skolepraktik på hovedforløbet, vil du modtage det, der kaldes skolepraktikydelse.

Hvor meget, du får i løn på hovedforløbet, afhænger af, hvor langt du er i din uddannelse, og hvilken branche du er ved at uddanne dig indenfor. Lønnen er normalt fastsat af den pågældende branches overenskomst. Er virksomheden ikke omfattet af en overenskomst, har du alligevel krav på løn efter overenskomst. Typisk ligger startlønnen for elever og lærlinge på erhvervsuddannelser mellem 9.500 og 12.500 om måneden.

Denne løn stiger årligt i takt med, du bliver bedre og får mere erfaringen indenfor feltet.

Finder du ikke praktikplads på hovedforløbet, har du på nogle uddannelser mulighed for at komme i det, der hedder skolepraktik. Her vil du få det, der hedder skolepraktikydelse. Er du under 18 år, vil denne ydelse ligge på omkring 3.057 kroner om måneden, og ca. 7.335 hvis du er over 18 år.

 

Lønsatser for elever

Arbejder du under en HK overenskomst, kan du her tjekke, hvilken løn du er berettiget til. Er du i tvivl om, hvilken branche du hører under, er du altid velkommen til at ringe til HK/Ungdom.

Søger du nærmere information om dine lønforhold, mens du er elev eller i lære, kan du finde mange af dine svar på denne side:

Læs mere hos HK