Uddannelsesaftale og uddannelsesplan

 

Hvad er en uddannelsesaftale?

Når du i løbet af din uddannelse skal i praktik hos en virksomhed, skal du indgå en uddannelsesaftale, som både omfatter skole- og praktikperioder. En uddannelsesaftale er en skriftlig kontrakt mellem elev og arbejdsgiver, som skal sikre, at eleven bliver lært op i henhold til bekendtgørelsen for den pågældende uddannelse.  Alt afhængig af, hvilken aftale der indgåes mellem dig og virksomheden, kan denne uddannelsesaftale også omfatte både grund- og hovedforløb. Hvis du ikke kan få en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan du komme i skolepraktik.

Der er 5 typer af uddannelsesaftaler, som kan indgås mellem dig og den virksomhed, du skal i praktik hos. Disse 5 typer kan du blive klogere på her.

 

Prøveperiode

De første 3 måneder i virksomheden er en såkaldt prøveperiode. Under prøveperioden har både du og virksomheden mulighed for at ophæve uddannelsesaftalen. Efter endt prøveperiode kan aftalen ikke længere opsiges.

Du kan læse mere om prøveperioden her.

 

Hvad er en praktikplan?

En praktikplan er til for at få skabt nogle faste rammer fra starten af i din praktikperiode. Det er en hjælp til både at skabe og bevare overblikket gennem din uddannelse. Den omfatter blandt andet, hvilken afdeling du skal arbejde i, og hvad dine arbejdsopgaver bliver. På den måde er den med til at sikre, at du når de mål, der er på uddannelsen.

Du og din arbejdsgiver har et fælles ansvar for kvaliteten af din uddannelse. Derfor skal du sætte dig ind i de uddannelsesregler, der gælder for netop din uddannelse, så du ved, hvad du skal lære i din elevtid.

Du kan også finde den praktikplan, der passer på din uddannelse på Uddannelsesneavnet.dk.

Din personlige praktikplan

En overordnet praktikplan er en rigtig god hjælp for dig. Det allerbedste er imidlertid dog at have en personlig praktikplan.

For at få en personlig praktikplan, skal du sætte dig sammen med din arbejdsgiver eller den person i virksomheden, som har ansvaret for din uddannelse. I skal så sammen lave en plan over:

  • hvornår du skal lære de forskellige ting
  • hvordan du skal gøre det
  • hvor i virksomheden det skal ske

Ved selv at tage initiativ til at lave en personlig uddannelsesplan, signalerer du, at du er interesseret i din egen uddannelse. Du får samtidig et godt overblik over, hvor interesseret din virksomhed er i at give dig en god og alsidig uddannelse.