Det gode CV

Mange snakker om det gode CV, og det kan være ualmindeligt svært at navigere rundt i de mange råd, man som jobsøgende kan risikere at blive bombarderet med – for hvad er et godt CV egentlig? Det korte svar er, at der ikke findes et entydigt svar på, hvad et godt CV er. Der findes dog en række tips og tricks, som er værd at tage med, når jagten på den perfekte elevplads er sat ind.

Gør det kort og overskueligt

Noget af det vigtigste, når du skal skrive et godt CV, er, at du formår at gøre det kort og overskueligt. De fleste virksomheder bruger under 5 minutter på den første sortering i rekrutteringsprocessen – sørg derfor for, at dit CV er læsevenligt og maks består af 3 sider.

 

Det handler om dig

Noget, du ikke kan komme udenom, når det gælder et CV, er, at det handler om dig. Start derfor dit CV ud med at skrive de grundlæggende oplysninger om dig selv som navn, alder, adresse, kontaktoplysninger osv. og giv herefter et kort resume af dig selv. Resumeet er ikke til for, at du skal udpensle hele din livshistorie, det er derfor vigtigt, du formår at gøre det kort, præcist og målrettet den stilling, du søger. Du kan med fordel betragte det som en slags miniansøgning, hvor du kort beskriver din motivation for at søge stillingen, dine faglige kvalifikationer samt hvordan du er som person i en arbejdssituation. Det behøver ikke fylde mere end 6-10 linjer. Dette sikrer, at læseren har fokus på dine kompetencer fra start. Indsæt også gerne et vellignende billede af dig, så virksomheden har mulighed for at sætte ansigt på dig.

 

Vis dine kompetencer

Nu, hvor virksomheden har fået et kort indblik i, hvem du er, kan du bevæge dig videre til næste step, hvor du giver et overblik over din uddannelsesmæssige baggrund. For at det ikke bare bliver en liste, du sender afsted, er det en god idé at beskrive relevante fag, projekter og resultater. Det handler om at vise og fortælle, hvilke kompetencer du har tilegnet dig gennem din uddannelse.

Det samme gælder, når du skal beskrive din erhvervserfaring, som er det næste skridt i rækken. Her er det en god idé at strukturere det efter det princip, der kaldes “omvendt kronologisk rækkefølge”. Det betyder, at du starter med dit seneste ansættelsesforhold først og dit første til sidst. Ved at gøre det på denne måde, sikrer du dig, at det er det mest relevante, der står først. Her er det igen en god idé at grave et lag dybere, så det ikke blot bliver en liste over arbejdspladser, du sender afsted til virksomheden. Beskriv gerne nogle af de vigtigste arbejdsopgaver og ansvarsområder, du har haft, som kan være relevante for det job, du søger. Igen handler det om at reflektere over, hvilke kvaliteter og kompetencer du har tilegnet dig og give eksempler på disse – det er det, virksomhederne er interesserede i at få indblik i.

 

Brug punktform

Gennem din uddannelse eller din erhvervserfaring har du med garanti også tilegnet dig nogle konkrete tekniske kompetencer, som kan være relevante for virksomheden at vide. Det kan for eksempel være, at du mestrer Office-pakken eller har det sorte bælte i Photoshop. Når du skal liste denne form for kompetencer op, er det en rigtig god idé at gøre det i punktform, så virksomheden hurtigt kan danne sig et overblik. Nævn også gerne på hvilket niveau, du mestrer de forskellige ting. Det samme gør sig gældende for dine sproglige kompetencer, som også kan være relevante for virksomheden at få indblik i.

 

Bevæg dig ud over din faglighed

Som sidste led i det gode CV er det en god idé at give virksomheden et mere nuanceret billede af, hvem du er som person. Her skal du bevæge dig lidt ud af den professionelle kontekst og fokusere på det, du laver, når du ikke er på arbejde. Giv eksempler på, hvad dine fritidsinteresser er og fokuser gerne på dem, der er med til at fremhæve dine styrker.

Opbygning af CV

Mangler du yderligere vejledning til hvordan du skal sætte dit CV op? Vi har lavet en guide til dig, som du se her:

 

Har du brug for mere hjælp?

Vi har lavet en række gratis CV skabeloner du frit kan vælge i mellem. Disse kan du blot downloade og skræddersy til netop dit behov. Du kan se de gratis CV skabeloner her.

HOP FORAN I KØEN OG KOM TÆTTERE PÅ DIT DRØMMEJOB

Ved at oprette en profil får du besked hver gang der er nye relevante elevpladser og traineestillinger, og du får adgang til mere end 1000 jobannoncer

Opret profil