Den gode jobsamtale

Du har sendt din ansøgning afsted, og lige pludselig kontakter virksomheden dig og vil have dig til en jobsamtale, som du selvfølgelig gerne vil have går godt. Men hvordan klarer du lige den uden at drukne i præstationsangst? Vi har samlet en række tips til dig, der kan bringe dig et skridt tættere på drømmeelevpladsen.

 

Forbered dig til samtalen

Det kan hurtigt blive en træls affære for både dig og arbejdsgiveren, hvis du tænker, du bare kan møde op til samtalen. Det kræver forberedelse og research, hvis du vil øge dine chancer for at gå hele vejen og lande elevpladsen. Det er vigtigt, at du har kendskab til den virksomhed, du skal til samtale i. Start derfor med at lave research på virksomheden. Dette øger dine chancer for at bidrage til samtalen fra start og spørge ind. På den måde viser du også arbejdsgiveren, at du er interesseret i virksomheden.

Det er selvfølgelig umuligt at forudse samtlige spørgsmål, du vil blive stillet til jobsamtalen. Der er dog en række gængse spørgsmål, du kan forberede dig på og reflektere over, inden du tager til samtale. Du skal blandt andet have styr på, hvorfor du vil have jobbet, og hvad der gør dig til den rette kandidat. Derudover er det vigtigt, du kan demonstrere, at du har selvindsigt. Det kan du blandt andet gøre ved at være klar over, hvad dine styrker og svagheder er. Du kan eventuelt lade en ven eller et familiemedlem interviewe dig, så du får det afprøvet, inden det virkelig gælder.

 

Supplér dit CV og din ansøgning

Inden samtalen er det en god idé både at løbe din ansøgning og dit CV igennem. Her har du med stor sandsynlighed beskrevet en række af dine kompetencer og dine styrker i henhold til jobbet. Det er en god idé at tage udgangspunkt i disse kompetencer til jobsamtalen og komme med konkrete eksempler på disse. Hvis du har skrevet, du er meget salgsminded, så giv arbejdsgiveren et eksempel fra den virkelige verden, der bakker denne påstand op.

 

Stil spørgsmål

Virk interesseret fra start ved at forberede nogle spørgsmål, du kan stille til arbejdsgiveren. Du kan eventuelt tage udgangspunkt i, hvad der er vigtigt for dig at vide for at finde ud af, om du er det rette match til den pågældende stilling. Sørg for at dine spørgsmål afspejler din faglighed og din motivation for at søge jobbet. Begavede spørgsmål er også med til at vise en oprigtig interesse for stillingen.

 

Hold øjenkontakt og vis engagement

Når du snakker er det vigtigt, du sørger for at have øjenkontakt med dem, du sidder overfor, da dette er med til at skabe en relation og gøre samtalen mere personlig. Bestræb dig efter at være entusiastisk i dit toneleje (uden at overdrive), da dette er med til at vise, du engagerer dig i jobsamtalen og den pågældende stilling.

 

Kend dine begrænsninger

Det er vigtigt at udvise selvtillid til en jobsamtale, men gør det med måde, så du ikke kommer til at fremstå bedrevidende eller arrogant. Sørg derfor at være realistisk i det, du fortæller om dig selv. Fortæl gerne, hvad du kan bidrage med, og hvilke evner du kan bringe i spil, men du skal selvfølgelig ikke nævne du kan alt i verden – det er vigtigt, at man også kender sine begrænsninger.

Generelt gælder det, at god forberedelse er det bedste udgangspunkt for en vellykket jobsamtale. God forberedelse er desuden med til at mindske din nervøsitet. Man kan selvfølgelig ikke slippe helt uden om nervøsiteten, men bare rolig – det ved arbejdsgiveren godt.

HOP FORAN I KØEN OG KOM TÆTTERE PÅ DIT DRØMMEJOB

Ved at oprette en profil får du besked hver gang der er nye relevante elevpladser og traineestillinger, og du får adgang til mere end 1000 jobannoncer

Opret profil