Praktik i udlandet

Drømmer du om at udvide din horisont, opleve en anden kultur og gennemgå en faglig såvel som personlig udvikling? Så kan du vælge at tage en eller flere af dine praktikperioder i udlandet via PIU-ordningen, som står for praktik i udlandet ordningen. Det er denne ordning, som gør, at et praktikophold i udlandet kan blive godkendt som en del af en dansk erhvervsuddannelse. Ordningen giver ligeledes økonomisk tilskud til eleven eller den danske arbejdsgiver, som udsender eleven. PIU-ordningen er finansieret af AUB, som står for Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Som studerende på en erhvervsuddannelse er der to måder, hvorpå du kan komme i praktik i udlandet efter endt grundforløb. Enten via skoleudsendelse eller via udstationering.

 

Skoleudsendelse

Skoleudsendelse gælder for dig, der kommer direkte fra skolen, har afsluttet dit grundforløb og ikke har en dansk praktikplads. Du kan da vælge at tage en eller flere af dine praktikperioder i en udenlandsk virksomhed. Du har derefter mulighed for at lave en aftale med en dansk virksomhed og gennemføre resten af din uddannelse i Danmark. Du kan også vælge at tage hele praktikken i den udenlandske virksomhed, men alle skoleforløb og afsluttende prøver skal normalt gennemføres i Danmark.

Er du i skolepraktik, har du også mulighed for at komme i praktik i udlandet ved at tage orlov fra skolepraktikken. Efter praktikopholdet kan du vende tilbage til skolepraktikken og fortsætte din uddannelse.

 

Sådan finder du en praktikplads i udlandet

Det er vigtigt at begynde i god tid, hvis du overvejer praktik i udlandet – det kræver nemlig både planlægning og grundig forberedelse.

På din erhvervsuddannelse er der ofte ansat en PIU-koordinator  eller en international koordinator. Det er en god idé at starte her. Mange skoler har nemlig et netværk af praktikpladser eller andre kontakter i udlandet, som du kan bruge, når du skal søge praktik. Hvis dette ikke er tilfældet, kan PIU-koordinatoren stadig hjælpe dig med, hvordan du selv finder en praktikplads i udlandet. Det kan også være en god idé at undersøge dine muligheder i dit nærmeste netværk. Måske din familie eller venner kender nogen, der arbejder i udlandet. Det kan også være dine forældre har kontakter til internationale virksomheder via deres job.

 

Forhåndsgodkendelse og kontrakt

Når du har fundet din udenlandske praktikplads, skal den forhåndsgodkendes af din skole. Dette er vigtigt, hvis du ønsker tilskud fra AUB. Dette gøres via en formular, som skal underskrives af den udenlandske arbejdsgiver og afleveres til skolen. I denne formular skal den udenlandske arbejdsgiver også skrive, hvad du forventer at lære gennem dit praktikophold. Det er på baggrund af disse læringsmål, din skole skal vurdere, om du kan få godkendt praktikopholdet.

Når dit praktikophold er godkendt, skal der udformes en skriftlig ansættelseskontrakt med arbejdsgiveren efter reglerne i det pågældende land. Den skal underskrives af både dig og arbejdsgiveren, og den skal være dateret, før praktikperioden starter.

 

Økonomisk tilskud og løn

Der er en række økonomiske faktorer, du skal tage højde for, når du vælger at gennemgå et praktikophold i udlandet. Den løn, du modtager under dit praktikophold, vil matche lønforholdene i det land, du rejser til. Det kan derfor være, at lønnen vil være væsentlig lavere end på en dansk praktikplads. Dog vil skatten og leveomkostningerne ofte også være lavere i det land, du rejser til.

Du har også mulighed for at få økonomisk tilskud fra AUB til mange af de udgifter, du har i forbindelse med dit praktikophold i udlandet.

 

Udstationering

Udstationering er for dig, der allerede har en praktikplads i Danmark, men alligevel ønsker at tage en eller flere af dine praktikperioder i udlandet. Dette er blot noget, du skal aftale med din arbejdsgiver. Det mest normale er at tage 3-6 måneder i praktik i udlandet, men du har også mulighed for at gennemføre alle praktikperioder i udlandet.

 

Find en udstationeringsplads

Det kan være, at din arbejdsgiver allerede har gode kontakter til udenlandske virksomheder for eksempel i form af datterselskaber, leverandører, kunder eller andre samarbejdspartnere. Hvis de pågældende kontakter ikke har mulighed for at tage dig ind, kan de højst sandsynligt videreformidle kontakt til andre virksomheder i området.

Der kan også være hjælp at hente hos PIU-koordinatoren på din uddannelse, idet mange erhvervsskoler samarbejder med virksomheder og skoler i udlandet. Det er dog din arbejdsgiver i Danmark, der indgår en aftale med den udenlandske virksomhed – ikke din skole.

Du er stadig omfattet af den danske uddannelsesaftale under en udstationering. Det betyder, at det er din arbejdsgiver i Danmark, der har ansvaret for, at du får den aftalte uddannelse, og at du modtager løn efter dansk overenskomst.

Da elevlønnen oftest er lavere i udlandet end i Danmark, er det din arbejdsgiver, der skal betale differencen mellem den udenlandske løn og den danske.

HOP FORAN I KØEN OG KOM TÆTTERE PÅ DIT DRØMMEJOB

Ved at oprette en profil får du besked hver gang der er nye relevante elevpladser og traineestillinger, og du får adgang til mere end 1000 jobannoncer

Opret profil