Adgangskrav til en erhvervsuddannelse

Der er en række adgangskrav, du skal opfylde, før du kan starte på en erhvervsuddannelse. Der er både adgangskrav til grundforløbet og til overgangen til uddannelsens hovedforløb

 

Grundforløb 1. del (GF1)

Grundforløb 1. del er for dig der vil starte på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse.

Adgangskrav til GF1:

  • Har bestået folkeskolens afgangseksamen
  • Har fået mindst 02 i gennemsnitlig karakter i dansk, ved folkeskolens afgangseksamen
  • Har fået mindst 02 i gennemsnitlig karakter i matematik, ved folkeskolens afgangseksamen
  • Er vurderet uddannelsesparat ved afslutningen af hhv. 9. eller 10. klasse.

Har du allerede en uddannelsesaftale med en virksomhed, inden du påbegynder grundforløbet, opfylder du kravene. Opfylder du ikke adgangskravene, har du mulighed for at blive optaget gennem en optagelsesprøve og/eller samtale på en erhvervsskole.

Bemærk: Hvis det er mindre end 2 år siden du afsluttede folkeskolen, kan du vælge om du vil tage hele grundforløbet (både GF1 og GF2). Hvis det er mere end to år siden, skal du springe 1. del over og starte direkte på 2. del.

 

Grundforløb plus (GF+)

Hvis du har brug for afklaring eller et kompetenceløft, før du går i gang med en erhvervsuddannelse, er grundforløb plus noget for dig.

Adgangskrav til GF+:

  • Har afsluttet folkeskolen eller fået tilsvarende undervisning
  • Har fået mindst 02 i gennemsnitlig karakter i dansk ved folkeskolens afgangseksamen, eller tilsvarende prøve
  • Har fået mindst 02 i gennemsnitlig karakter i matematik ved folkeskolens afgangseksamen, eller tilsvarende prøve

Har du allerede en uddannelsesaftale med en virksomhed, inden du påbegynder grundforløbet, opfylder du kravene.

Grundforløb 2. del (GF2)

Efter du har afsluttet grundforløb 1. del eller grundforløb plus, kan du fortsætte på grundforløbets 2. del. Du har også mulighed for at starte direkte på grundforløbets 2. del.

Adgangskrav til GF2:

  • Har grundforløb 1. del eller grundforløb plus

eller

  • Du begynder på uddannelsen mere end 2 år efter du har afsluttet folkeskolen, hvor du har fået mindste 02 i gennemsnit i dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen.

Hvis du har en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver inde du starter på en erhvervsuddannelse, vil du normalt ikke tage GF1, men starte direkte på GF2.

 

Hovedforløb

Ligesom der er adgangskrav til grundforløbet, er der en række krav, du skal opfylde, før du kan begynde på hovedforløbet. Det er forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvad overgangskravene er. De konkrete krav finder du på de specifikke erhvervsskoler.

 

For dig der er over 25 år

Når du er over 25 år, er adgangskravene de samme som for dem der er under 25 år. Hvis du vil starte på en erhvervsuddannelse, skal du derfor starte på grundforløbets 2. del, og opfylde adgangskravende for den del. Ønsker du at opfriske din viden, kan du også vælge at tage grundforløb plus inden du starter på del 2.

Hvis du har 2 års relevant erhvervserfaring, kan du blive optaget direkte på hovedforløbet. Find mere relevant information for dig som er voksenelev her.

 

For dig med en gymnasial uddannelse

Hvis du har gennemført 1 år af en gymnasial uddannelse, er du udelukket fra at starte på grundforløb del 1. Du skal i stedet starte i grundforløbets 2. del.

 

LÆS MERE OM ERHVERVSUDDANNELSER

Du kan læse meget mere om de forskellige elevtyper og de specifikke uddannelsesforløb og adgangskrav under Erhvervsuddannelser

Læs mere