Hvad er forskellen på en elev og en trainee?

Det kan være svært at skelne mellem en traineestilling og en elevplads – for hvad er forskellen egentlig? Selvom der er en række ting ved de to typer uddannelser, som overlapper, så er der også ting, som gør, at de er vidt forskellige. 

Elev

En elevplads er en erhvervsuddannelse, hvor du vil få en masse erfaring ude i virksomheden, som du er blevet ansat hos. Du vil lære, hvordan en arbejdsplads fungerer, da du kommer ud for forskellige arbejdsopgaver, som vil gøre din hverdag spændende, og ligeledes udvikle dig både fagligt og personligt. Du får ført teori ud i praksis, og du får forberedt dig til en karriere inden for en bestemt branche, hvor du lærer at tage ansvar.

Det er altså en kombination af skoleperioder og praktik i en virksomhed.

Skoleperioder

Når du i nogle perioder skal i skole er det oftest sammen med andre, som ligeledes har en elevplads inden for samme branche som dig, hvilket vil give dig et socialt netværk. Du vil oftest få en elevplads i forlængelse af en basis handelsskole eksamen HHX eller HG.

Hvad bruges en elevplads til?

Du kan f.eks. blive ansat som elev i to år i en virksomhed inden for finans, kontor, handel eller detailbranchen, hvor du f.eks. kan søge om at blive butikselev, slagterelev, kontorelev m.m.

 

Trainee

En traineestillling er en uddannelse, som virksomhederne selv bestemmer over, og derfor er det forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan det foregår. Men et typisk traineeforløb foregår således, at du tager et internt uddannelsesforløb ved den virksomhed, som du er blevet ansat hos.

Adgangskrav

Virksomhederne bestemmer ligeledes selv adgangskravene, eftersom det er internt. Det er vigtigt, at du er sikker på, at du har valgt rigtigt, da uddannelsen er meget låst fast på branchen, eftersom det er virksomheden selv, der koordinerer uddannelsesforløbet baseret på virksomheden og dine arbejdsopgaver.

Du får indblik i

Du vil komme til at uddanne dig direkte med et job i virksomheden, og du vil få et indblik i alt omhandlende arbejdsstillinger og forskellige jobpositioner. Du vil oftest få tildelt en coach eller en mentor, som er tilgængelig til at vejlede dig igennem hele forløbet. Forløbet afsluttes oftest med et projekt.

Traineestilling bruges inden for

Du kan f.eks. blive revisortrainee, finanstrainee, ledertrainee, shippingtrainee mm., hvor du vil opleve et ambitiøst læringsmiljø med en masse forskellige arbejdsopgaver, hvor der vil være fokus på både din faglige og din personlige udvikling.
Man ser ofte, at folk, der har taget en gymnasial uddannelse eller en videregående uddannelse, vælger at tage en traineeuddannelse. Formålet er at lave teori om til praksis.

Uddannelsens længde

Varigheden på en traineeuddannelse varierer, idet det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed pga. det interne uddannelsesforløb, men typisk er det fra 1-2 år. Under uddannelsen vil du få løn frem for SU.

Lønnen som trainee bestemmes af den virksomhed, du ansættes hos og kan derfor variere. Typisk er lønnen højere som trainee end som elev.

FIND DEN PERFEKTE ELEVPLADS

Ved at oprette en profil får du besked hver gang der er nye relevante elevpladser og traineestillinger, og du får adgang til mere end 500 jobannoncer

Opret profil